Aikamme on täynnä muutoksia, jotka herättävät epävarmuutta ja tuovat mukanaan myös toivottomuuden näköaloja. Niin taloudessa kuin yhteiskunnan ilmapiirissäkin puhaltelee ankeita tuulia, jotka koskettavat meitä kaikkia tavalla tai toisella.
Monet organisaatiot niin järjestökentällä, julkisella sektorilla kuin yritysmaailmassakin ovat tiukan paikan edessä, kun toiminnan yllä häämöttää leikkausten tai muiden muutosten varjoja. Epävarmuus yksilötasolla oman työn jatkumisesta ja organisaatiotasolla koko organisaation toiminnan jatkumisesta voi nakertaa työssäjaksamista ja työilmapiiriä.
Epävarmuus ja nopeat muutokset ovat kuitenkin uusi normaali. Tiukentuvat budjetit johtavat pahimmillaan siihen, että kehittämistoimintaa ajetaan alas. Lyhytnäköisesti tarkasteltuna sillä voi syntyä hetkellistä säästöä, mutta pitkällä aikavälillä tulevaisuuteen kurkottava kehittämistoiminta on ehto organisaatioiden elinvoimaisuudelle.
Resilienssiä, taitoa selviytyä ja joustaa
Tässä ajassa tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja ja toisenlaisia toimintatapoja, jotta selätämme kompleksisten ongelmien ja niukkenevien resurssien tuomia haasteita. Leikkaukset voivat lamaannuttaa tunnelmaa, mutta miten muutostilanteet voisi nähdä myös toisin? Leikkauksia vastaan on hyvä tehdä edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä, jota monet toimijat esim. järjestökentällä ansiokkaasti tekevät. Muutosten keskellä vastarinnan lisäksi tarvitaan myös resilienssiä, taitoa selviytyä ja joustaa. Muutosvastarinta ja epävarmuuden tuoma lamaantuminen kuitenkin haastavat joustavuutta, muutoksista toipumista ja pärjäämistä.
Epävarmuuksien ja muutosten ajassa yhteisöissä ja organisaatioissa tarvitaan pysähtelyä ja tilan tekemistä:
- tulevaisuuskeskusteluille
- totuttujen käytäntöjen kyseenalaistamiselle
- asioiden tarkastelulle erilaisten tulevaisuuksien näkökulmista
- ajatusten ja tunteiden jakamiselle
- ideoinnille ja keskinäisen ymmärryksen syventämiselle.
Tulevaisuusajattelulla irti nykyhetken kapeista reunaehdoista
Osanassa olemme huomanneet, että tulevaisuusajattelun taidoille on tarvetta juuri nyt. Monessa organisaatiossa koetaan, että tulevaisuusajattelun virittelyyn ja tulevaisuustyöskentelyn fasilitointiin kannattaa ottaa mukaan organisaation ulkopuolinen fasilitoija ja kehittäjä, jotta keskustelua saadaan avarrettua totutuilta urilta moniulotteisemmaksi.
Tulevaisuusajattelun avulla tuetaan irtaantumista nykyhetken kapeista reunaehdoista, jotta päästään tarkastelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Tämä on yllättävän vaikeaa, sillä se haastaa urautunutta ajattelua ja kannustaa kohti ei-tietämisen tilaa. Varsinkin monelle asiantuntijalle ei-tietämisen tila voi olla epämukavaa ja se vaatii harjoittelua. Tulevaisuustyöskentelyn fasilitoinnissa onkin erityisen tärkeää huomioida myös tunteet.
Tulevaisuusajattelun kolme ydinajatusta:
- Tulevaisuuksia on monia. Ei ole vain yhtä mahdollista, todennäköistä tai toivottavaa tulevaisuutta. Nykyhetken teot ja päätökset vaikuttavat siihen, minkälaiseksi tulevaisuus muodostuu. Myös sillä, mitä ei tehdä, on merkitystä.
- Tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan rakennamme sitä jokapäiväisillä teoilla ja tekojen takana olevien arvojen pohjalta. Kukaan ei voi sanella tulevaisuutta, vaan se muodostuu yhdessä tehden.
- Meillä on myös vastuu ajatella pidempää aikaväliä. Tulevat sukupolvet elävät nyt tehtävien päätösten seurausten kanssa ja meillä on oma vastuumme tämän päivän ratkaisuista ja valinnoista.
Tarvitsemme toivoa ja toiveikkaita tulevaisuuksia. Organisaatioissa tehtävät päätökset ja valinnat ovat erilaisia, riippuen siitä tehdäänkö ne vain tätä hetkeä ajatellen vai kysytäänkö laajemmalta joukolta moninäkökulmaisesti ja samalla otetaan huomioon pitkän aikavälin vaikutukset. Tulevaisuus rakentuu koko ajan, joko tietoisesti vaikuttamalla tai tiedostamatta autopilotin ohjaamana.
“Milloinkaan ei olla päästy näin syvälle keskustelussa kuin tänään”
“Milloinkaan ei olla päästy näin syvälle keskustelussa kuin tänään,” sanoi erään yhdistyksen puheenjohtaja yhdistyksen hallituksen ja työntekijöiden yhteisen Tulevaisuuspäivän päätteeksi. Jokainen toteuttamamme tulevaisuustyöskentelyprosessi ja -työpaja on ainutlaatuinen ja juuri kyseiselle asiakasorganisaatiolle räätälöity.
Olemme johdattaneet Osanan asiakkaita tulevaisuusajattelun pariin hyödyntäen muun muassa Sitrassa kehitettyjä menetelmiä kuten Tulevaisuustaajuutta ja Muutospeliä. Tulevaisuusorientoitunutta työotetta olemme soveltaneet myös yhdistysten strategiatyöhön virittäytymisissä, kyläkoulujen kehittämisessä sekä monessa muussa prosessissa. Tulevaisuustyö ja toivon horisontti kuuluvat kaikille.
Tulevaisuustyöskentelyissä tarvitaan kumppaneita ja kehkeyttäjiä – ota rohkeasti yhteyttä!