Hyppää sisältöön

Järjestö tuen koordinoijana

Keskusjärjestöjen tehtävä on tukea jäsenjärjestöjä ja monet taistelevat sen kanssa, miten pitäisi tukea jäsenjärjestöjä. Asiakasta pitää tuntea samaan aikaan kun tuen pitää olla resurssitehokasta. En usko, että löytyy yleispätevää tapaa toimia, mutta kehittämisen varaa on aina.

Partioliikkeen Maailmanjärjestö (WOSM) on viimeisinä vuosina panostanut paljon jäsenjärjestöjen tukemiseen. He ovat rakentaneet mallin minkä he kutsuvat WOSM Services. Malli toimii täysin räätälöidysti jäsenjärjestön tarpeiden mukaan, mitään yleispätevää tukiprosessia ei ole, vaan se aina muokataan tukitarpeen ja jäsenjärjestön mukaan. Pilottivaiheen jälkeen palvelu otettiin käyttöön kokonaisuudessaan vuodenvaihteen 2019 jälkeen.

Julkaisut helposti saatavilla

Palvelu toimii nettisivuna, mistä löytyy kaikki uusimmat julkaisut helposti saatavilla sekä kaikki osa-alueet mihin tukea voi pyytää. Ja mitä hienointa, samalla sivulla löytyy myös avunpyynnön hakukaavake minkä kautta kaikki tukipyynnöt ohjataan. Jäsenjärjestöt voivat siis palvelun kautta pyytää yhteydenottoa/ sparrausta/ auditointia/ apua ja vielä valita jos haluat lukea lisää aiheesta, haluaako, että joku tulee käymään heidän tapahtumassa tai olisiko vielä parempaa jos konsultti tulisi paikan päälle kerran tai kaksi rakentamaan järjestölle suunnitelma kehitystyölle?

Vastuu pyytäjällä

Hieno asia palvelumallissa on se, että vastuu on pyytäjällä. Kaikki avunpyynnöt ovat harkittuja ja mietittyjä ja pidemmän aikaisesta tuesta on yleensä kyse. Pyynnöt tehdään keskitetysti, eli ihan tavalliselle vapaaehtoiselle itse pyytäminen ei ole suunniteltu. Näin saadaan tuki räätälöityä asiakkaan tarpeeseen eikö turvauduta yleispäteviin malleihin mitkä harvoin palvelevat.    

Nousujohteinen vapaaehtoistyö

Konsulttitiimi palvelun takana analysoi pyynnöt, he saattavat kysellä tarkentavia kysymyksiä ja lopuksi he rakentavat ja tarjoavat parhaimman tuen. Tiimiin kuuluu asiantuntioita koko maailmasta, ja hekin ovat vapaaehtoisia kuten kaikki partiossa. Konsultit ovat rekrytoitu pitkin vuotta ja heidän verkosto alkaa olemaan hyvin kattava. Miettikää myös minkälainen kannustus konsulttina toimiminen on, kun olet tehnyt kaikkea omassa maassa jos olet valmis jakamaan osaamistasi muille. Erinomainen henkilökohtainen kehitysmahdollisuus.

Islantiin jakamaan johtamisoppeja

Minulle tarjottiin tällainen mahdollisuus viime keväänä, kun sain pyynnön lähteä Islantiin. Suomelta oli pyydetty workshoppeja aiheesta miten hyvä johtaminen viedään paikallistasoon asti käytäntöön. Idean koulutuksen pyytämiseksi juuri näihin aiheisiin he olivat keränneet eri kansainvälisistä tapahtumista, joissa he ahkerasti ovat seuranneet. Johtamisen kouluttajana olen tuttu heille ennestään ja pyyntö tuli minulle suoraan. Löydettiin myös rahoitusta toiselle henkilölle joten kahdestaan lähdettiin Islannin Skatar järjestön jäsenkokoukseen missä kaikki johtajat olivat kokoontuneet.

Visiitin jälkeen olen satunnaisesti pitänyt yhteyttä Islantilaisiin kun ollaan tavattu kansainvälisissä tapahtumissa ja etäkokouksissa. He ovat edistäneet oppejaan ahkerasti ja tuloksia on nähtävissä. Tällä hetkellä mietitään minkälaista lisätukea olisi hyvä ja miten se voisi rahoittaa. Täytyy myöntää, että on kivaa matkustaa Islantiin viikonlopun yli mutta oli se rankkaa ja työtä sai kyllä tehdä. On kuitenkin ollut todella kivaa jakaa osaamistamme Suomesta ja kannustaa partiolaisia toisessa maassa eteenpäin.

Mikä sopii teille?

Näin valtavan ja monipuolisen tuen voi rakentaa kun on paljon jäseniä ja laaja verkosto. Ymmärrettävästi kaikki järjestöt eivät ole niin isoja kuin partion maailmanjärjestö mutta vaikuttaako oikeasti järjestön jäsenmäärä? Palvelun idea on kuitenkin resurssien tarjoaminen tarvitseville järkevästi ja keskusjärjestö toimii koordinoijana. Yhteisprojektit ovat otollisia kohteita rahalliseen tukeen. Pistetään siis hyvä kiertämään ja jaetaan osaamista. Yhdessä innostutaan, tarjotaan mielekästä tekemistä vapaaehtoistekijöille.  

Maya Hänninen

Kirjoittaja on reissannut ympäri maailmaa ja tutustunut eri järjestöihin ja heidän toimintatapoihin. Parasta aikaa hän on mukana varmistamassa, että maailmanjärjestön konsulttien osaaminen on tasalaatuista kaikilla alueilla.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa