Hyppää sisältöön

Lue tuoreen järjestöselvityksen tulokset

Järjestöjohtajat ovat huolissaan rahoituspohjasta ja vapaaehtoisten sitoutumisesta. Samalla kilpailu jäsenistä, vapaaehtoisista ja osaavista työntekijöistä kovenee järjestöjen välillä. Kaikesta huolimatta useimpien järjestöjen perusta on kunnossa ja tulevaisuudessa nähdään useita mahdollisuuksia.

Tuoreen Tulevaisuuden näkymät järjestössä selvityksen tulosten pohjalta piirtyy kuva jossain määrin sumuisesta tulevaisuudesta. Tulevaisuudenuskoa ei kuitenkaan puutu.

“Järjestöissä ei ole jääty paikalleen. Vain pieni osa järjestöistä on tilanteessa, jossa uudistamisessa ei ole oikein päästy liikkeelle. Onkin hienoa huomata, että monissa järjestöissä on tahtoa, osaamista ja strategista näkemystä tehdä uudistustyötä”, kertoo selvityksen tehnyt strategiavalmentaja Petri Toikkanen.

Järjestöt elävät vahvasti osana kaupungistuvaa ja harmaantuvaa yhteiskuntaa, mikä näkyy myös selvityksen tuloksissa.

“Rakenteita joutuvat miettimään tulevina vuosina etenkin ne järjestöt, joissa on useita alueellisia tasoja ja paljon paikallisyhdistyksiä”, toteaa Petri Toikkanen.

Järjestöjen suurimpia kysymyksiä tulevina vuosina

  • Kilpailu jäsenistä, vapaaehtoisista ja ammattilaisista kiristyy
  • Avustusrahoitus tiukentuu ja pakottaa järjestöt vahvistamaan omarahoitustaan
  • Digitaalisten välineiden haltuunotto on suuri mahdollisuus, mutta vaatii uutta osaamista
  • Viestinnän ja brändäyksen painoarvo kasvaa
  • Alueelliset tasot ja paikallisyhdistykset joutuvat arvioinnin kohteeksi
  • Sitoutuakseen toimintaan useat jäsenet odottavat uudenlaisia jäsen- ja vapaaehtoiskokemuksia

Tulevaisuuden näkymät järjestöissä -kyselyllä kerättiin näkemyksiä viidensadan suurimman järjestön ammattijohtajilta keväällä 2023. Harvinaislaatuinen kysely käsitti poikkeuksellisesti koko järjestökentän.

Kyselyn toteutti Osana yhteistä ratkaisua Oy, järjestöihin ja julkiseen osallisuuteen keskittyvä valmennus- ja koulutusyritys. Osanan tehtävänä on saada ihmiset pohtimaan yhteisiä ratkaisuja – lämpimässä vuorovaikutuksessa. 

Katso ja kuuntele tulosten tiukkaa perkausta Suoraa puhetta YouTube Liven tallenteesta. Suorapuheisesti keskustelemassa selvityksen tehnyt Petri Toikkanen ja ratkaisukeskeinen valmentaja Lari Karreinen Osanasta.


“Suurimpina kehittämiskohteina järjestöissä nähdään vaikuttamisen mittaaminen sekä yleinen näkyvyys, viestintä ja markkinointi. Niissä joka toinen järjestö kokee tarvitsevansa voimakasta kehittämistä. Strategisen johtamiseen sekä yhteiskehittämiseen asiakkaiden ja jäsenten kanssa haluaa panostaa voimakkaasti yli kolmasosa.”
Oheinen lainaus on Petri Toikkasen kirjoittamasta artikkelista Kansalaisyhteiskunnan verkkolehdestä. Lue “Järjestöillä on tahtoa uudistua” -otsikoitu artikkeli täältä.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa