Hyppää sisältöön

Mikä estää järjestötoiminnan muutosta? – Seitsemän muutoksen estettä

Keräsimme seitsemän yleisintä järjestökehittämisen estettä, joihin olemme törmänneet. Löydätkö omasi? Vai pitävätkö nämä ollenkaan paikkansa?

 1. Tavoite puuttuu, ei innosta tai on epäselväKuulostaa hyvältä, mutta on tässä muutakin tekemistä. Pakkoko sitä on juuri nyt hötkyillä, ehtiihän sitä ensi vuonnakin?
 2. Tavoite on liian kunnianhimoinen
  Tuplataan jäsenten ja aktiivien määrä kahden vuoden aikana. Helpommin kirjoitettu toimintasuunnitelmaan kuin tehty. Oikeasti, meinasitko että nämä saadaan aikaiseksi? Kaikkea hyvää entistä enemmän kaikille jäsenryhmille entisin resurssein.
 3. Ei ole aikaa
  Työntekijät menevät tukka suorana projektiraportointiputkessa hakemuksesta tuloksellisuus- ja vaikutusselvitykseen sekä loppuraportointiin. Ei siinä mitään muutosprojekteja enää pystytä tekemään. Vapaaehtoiset ehtivät juuri ja juuri saada perustoiminnan pyöritettyä, joten mistä löytyisi voimavarat ja aika muutostyölle?
 4. Toteutukseen ei ole resursseja
  Edellisen sisarus: ei ole resursseja tai rahaa, jota muutoksen tekeminen tarvitsisi.
 5. Vaikea saada muita mukaan, kuten hallitusta, valtuustoa, vapaaehtoisia tai työntekijöitä
  Koska vapaaehtoisia ei voi käskeä ja piirit sekä paikallisyhdistykset ovat itsenäisiä, niin niiden tontille ei saa mennä. Millä ihmeellä ne saadaan mukaan? Hallitusta ja työntekijöitä ei voi vaatia muutoksen tulenkantajiksi.
 6. Toteutussuunnitelma puuttuu
  Hyvät on tavoitteet, mutta sitten jatketaan hommien painamista kuin ennenkin. Pistettiin paljon tunteja timanttisen strategian hiomiseen, mutta sitten täytyykin hoitaa perustyöt alkaen jäsenrekisterin tietojen päivittämisestä loppuen ei mihinkään.
 7. Viesti ei tavoita
  Miten ihmeessä viestiä muutoksesta kun jo muutenkin kaikilla on sähköposti, Whatsapp, Messenger, Snapchat ja Slack täynnä vastaamattomia viestejä? Ja järjestölehteen painetaan juttuja vain journalistisin perustein, sillä ei järjestökehittäminen kiinnosta tavallisia lukijoita.

Nämä on ehkä kirjoitettu osin kieli poskessa, mutta kaikkiin näihin olemme kentällä törmänneet. Mikä näistä on yleisin? Vai pohditko tätä lukiessasi, että täältähän puuttuu jokin keskeinen este? Lisätään se listaan. Laita meille viestiä, niin lupaamme kirjoittaa blogin kaikkein suosituimmasta aiheesta.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa