Tulevaisuusvalta tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa siihen, millainen maailma huomenna, ensi vuonna tai vuosikymmenien päästä on. Kyse ei ole ennustamisesta, vaan tulevaisuuden muovautumisesta tämän päivän keskustelussa, kuvitelmissa, skenaarioiden rakentamisessa ja arjen arvovalinnoissa.
Tulevaisuusvalta ei ole varattu vain tutkijoille, johtajille tai päättäjille. Erityisen tärkeää on kutsua vallankäyttäjiksi ne ihmisryhmät, jotka eivät yleensä pääse mukaan tulevaisuudesta käytävään keskusteluun. Varmistamalla, että kaikilla on ääni tulevaisuutta koskevissa päätöksissä, voimme rakentaa kestävämpää ja tasa-arvoisempaa tulevaisuutta. Kysymys on pohjimmiltaan ihmisarvosta, joka kuuluu luovuttamattomana kaikille.
Otetaan askelia kohti tulevaisuutta
Ensimmäinen askel tulevaisuusvallan laajentamiseen on ymmärtää, että tulevaisuus ei ole yksi ennalta määrätty polku, vaan joukko vaihtoehtoja. Tulevaisuuden hahmottaminen vaatii moniäänisyyttä. Keskustelujen ohjaajien ja koollekutsujien on mahdollista vaikuttaa siihen, että tulevaisuustyöskentelyihin osallistuvat ihmiset edustavat laajasti erilaisia kokemuksia ja näkökulmia.
Tulevaisuusvaltaa kasvatettaessa on tärkeää luoda tiloja, joissa myös vähemmistöjen, vammaisten, nuorten ja muiden marginalisoitujen ryhmien ääni pääsee esille. Tulevaisuuksia koskevan keskustelun edellytys on riittävä sosiaalinen ja psykologinen turvallisuus, jotta osallistujat voivat heittäytyä jakamaan näkökulmiaan. Keskustelut valmistellaan ja ohjataan niin, että niissä voidaan unohtaa hierarkiat ja “oikeat vastaukset”. Tärkeää on keskinäinen kunnioitus ja kuunteleminen. Keskustelun ohjaajalla on keskeinen rooli tässä.
Tulevaisuuslukutaito on tämän päivän merkittävä kansalaistaito ja se tarkoittaa kykyä ymmärtää muutosten dynamiikkaa ja tunnistaa nousevia signaaleja. Se edellyttää myös kriittistä ajattelua: mitkä ovat ne voimat, jotka ohjaavat maailmaa? Miten voimme vaikuttaa niihin? Eri ihmisten näkökulmista ja kokemusmaailmoista käsin vastaukset näihinkin kysymyksiin voivat olla hyvin erilaisia. Tulevaisuusvallan näkökulmasta onkin kiinnitettävä huomiota siihen, keneltä kysytään ja ketä kuunnellaan.
Seuraamalla megatrendejä, signaaleja ja yhteiskunnallisia ilmiöitä voit tunnistaa mahdollisuuksia, joihin tarttua. Voimme hyödyntää erilaisia tulevaisuusajattelun työkaluja ennakointityössä, olimme sitten varautumassa tai suunnittelemassa tulevaisuutta taikka sitten avartamassa tulevaisuuksia. Tulevaisuusajattelun työkalut eivät saa jäädä vain asiantuntijoiden käyttöön. Voimme kehittää ja “tuunata” menetelmiä, joiden avulla myös ne, joilla ei ole ennestään kokemusta tulevaisuustyöstä, voivat ymmärtää ja käyttää ennakointityökaluja omassa elämässään ja yhteisöissään.
Menetelmät avuksi
Tulevaisuustyöskentelyn ohjaajina meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten erilaiset ihmisryhmät pääsevät osallistumaan tulevaisuuden rakentamiseen. Tulevaisuusvallan laajentamiseksi käytetään paljon erilaisia tulevaisuuden kuvittelua tukevia työkaluja, mutta myös pitkän tähtäimen strategisia menetelmiä sekä oletuksien haastamiseen suuntaavia työkaluja tarvitaan.
Ennakointimenetelminä voidaan käyttää osallistavia työpajoja ja verstaita, joissa keskustellaan erilaisten ihmisten kanssa ja hyödynnetään monimuotoisia osallistumistapoja, kuten tarinallistamista, kuvallista ilmaisua ja pelillisiä menetelmiä. Työpajoissa voidaan tutkia ja rakentaa vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja spekuloida erilaisilla tulevaisuuksilla.
Skenaariotyötä tehdään yksinkertaisimmillaan niin, että valitaan aihe, johon kyseisellä joukolla halutaan vaikuttaa. Se voi olla esimerkiksi ilmastonmuutos, hyvinvointi, työelämän kehitys tai teknologian rooli yhteiskunnassa. Valitusta aiheesta kirjoitetaan yhdessä kolme erilaista skenaariota siitä, miten asia voi kehittyä kymmenen tai vaikka kolmenkymmenen vuoden sisällä. Yksi skenaario voi olla optimistinen, yksi pessimistinen ja yksi yllätyksellinen. Kirjoittamisen jälkeen pohditaan, kenen näkökulmasta tulevaisuusskenaariot on laadittu, kenen näkökulmasta se on toivottava ja miten on mahdollista sisällyttää mukaan myös niiden äänet, jotka usein jäävät keskustelun ulkopuolelle.
Yksi mahdollisuus on myös hyödyntää ns. backcasting-menetelmää, jossa mietitään ensin, millaisen tulevaisuuden haluaa nähdä. Sen jälkeen lähdetään suunnittelemaan konkreettisia askelia, jotka vievät kohti sitä. Askelissa on tärkeää huomioida mahdollisimman monien yhteiskuntaryhmien tarpeet ja mahdollisuudet. Lisäksi on käytettävissä monia muita sovellettavia työkaluja vaikkapa heikkojen signaalien tai megatrendien tutkimiseen ja tunnistamiseen.
Tulevaisuutta tehdään tänään – yhdessä!
Teot nykyhetkessä muovaavat tulevaisuutta. Tulevaisuustyöskentelyn ohjaajilla on mahdollisuus auttaa osallistujia muuttamaan tulevaisuuskuvansa konkreettisiksi teoiksi. Tulevaisuus rakennetaan yhdessä, jotta se kuuluu meille kaikille.
Tehtävämme on kehittää omia verkostojamme niin, että tulevaisuustyöskentely olisi mahdollisimman moniäänistä ja saavutettavaa. Tulevaisuusvalta ei saa olla harvojen käsissä. Tulevaisuus ei tapahdu meille – me teemme sen yhdessä.