Hyppää sisältöön

Kansalaispaneelit sopivat kaikkein vaikeimpiin päätöksiin

Poliitikot ja osallistujat hehkuttavat poikkeuksetta kansalaispaneelien rakentavaa ja asiallista keskustelua. Päättäjien ja valmistelijoiden on helpompi tehdä valintoja, kun heillä on käytössään suositus monimuotoiselta asukasjoukolta, ei vain äänekkäimmiltä. Paneelit toteuttavat demokratian ydintä: tietopohjaisuutta, huolellista puntarointia sekä parhaan perustelun yhteistä etsintää.

“Olen tehnyt tosi paljon erätauko-keskusteluja, joissa ei tarvitse päätyä mihinkään yhteiseen päätökseen. Kansalaispaneeleista avautui minulle uusi maailma: voimme päättää yhdessä asioista niin, että kaikki ovat siinä mukana. Tämä on voimauttavaa ja luo luottamusta ihmiskunnan kykyyn ratkaista ongelmia yhdessä.”

Kansalaispaneelissa satunnaisesti valitut 15 – 50 osallistujaa, yhteiskunta pienoiskoossa, muodostavat asiantuntijoiden alustusten pohjalta yhteisen suosituksen päätöksestä tai eri vaihtoehtojen eduista ja haitoista. Parhaimmillaan otos heijastaa hyvin laajemmin yhteiskunnan arvoja ja näkemyksiä.

Onnistuminen riippuu kaikkien palasten sopimisesta yhteen: tehtävänannosta tietopaketin koostamiseen ja päätöksenteon fasilitointiin. Autamme onnistumaan ja antamaan panelisteille unohtumaton kokemus hyvästä demokratiasta yli 10 vuoden kokemuksella sekä alan tutkimuksen ja parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tuntemuksella.

”Olen ollut yli tuhannessa asukastilaisuudessa ja yleensä niissä kuulee huutoa ja pahaa mieltä. Nyt sain rakennusaineksia ja hyviä ideoita omaan työhöni.”

Helsingin kaupungin työntekijä

Kansalaispaneelin fasilitointi -paketti

Suunnittelemme ja toteutamme fasilitoinnin yhdessä teidän kanssanne. Neutraali ulkopuolinen fasilitoija varmistaa, että osallistujat uskaltavat keskustella ja pystyvät muodostamaan yhteisen näkemyksen. Meiltä saat kokeneen pääfasilitoijan tai koko fasilitointitiimin.

“Tärkeää oli mm. [Osanan] tuki paneelin tehtävänannon tarkentamisessa sekä kaupungin omasta henkilöstöstä rekrytoitujen pienryhmäfasilitaattorien perehdyttämisessä tehtäviinsä.”



Jyväskylän paneelin arviosta julkaisussa Kuntalaisten tietopohjainen osallistuminen talouden suunnittelussa Kokemuksia kuntien kokeiluista 2023–2024 Sitra 2025.

  • Autamme määrittelemään realistisen ja mielekkään tehtävänannon
  • Varmistamme puolueettoman, tasapuolisen ja saavutettavan prosessin erilaisille osallistujille
  • Suunnittelemme ja johdamme fasilitoinnin

Kansalaispaneelin järjestäjän ja fasilitoijan tulisi olla ulkopuolinen, jotta prosessi koetaan puolueettomaksi ja tasapuoliseksi. Pienissä toteutuksissa tämä ei aina ole mahdollista. Me autamme varmistamaan, että myös kriittiset näkemykset huomioidaan kattav asti keskusteluissa ja tietopaketissa. Tuemme yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden huomioimista ja saavutettavuuden toteutumista, jotta erilaisilla ihmisillä on hyvä ja helppo osallistua. 

Koska paneelin suunnittelu asettaa reunaehdot fasilitoinnin onnistumiselle, olethan yhteydessä ennen suunnittelun alkua onnistuneen kokonaisuuden varmistamiseksi.

Kansalaispaneelin fasilitointi -paketti alkaen 5000 euroa + ALV

Kansalaispaneelin avaimet käteen -ratkaisu

Toteutamme koko prosessin yhdessä kanssanne osallistujien satunnaisotannasta ja kutsumisesta prosessin suunnitteluun ja fasilitointiin. Koulutamme johtoa sekä henkilöstöä ja autamme vastaamaan luottamushenkilöiden kriittisiin kysymyksiin. Tuemme viestinnässä ja varmistamme saavutettavuuden. Kaikki tämä joko osittain yhdessä tehtynä tai kokonaan meidän tekemänämme.

Kansalaispaneelin järjestäminen vie 200 – 400 työtuntia. Tässä paketissa organisaatiolta tarvitaan minimissään ohjausryhmä sekä asiantuntijoita tiedontuotantoon. Me hoidamme kaiken muun. Usein työnjakoa räätälöidään viestinnän, tiedontuotannon ja muun koordinoinnin osalta organisaation resurssien mukaan.

Avaimet käteen -ratkaisu alkaen 25 000 euroa + ALV

“Tuntuu kuin olisimme tunteneet toisemme jo pitkään!”
Osallistuja Pirhan asukaspaneelissa, jossa vastasimme pääosasta paneelin toteutusta. Näin osallistujat kertovat kokemuksistaan Pirkanmaan hyvinvointialueen asukaspaneelissa:

Paikan päällä, etänä tai hybridinä

Kansalaispaneeli voidaan toteuttaa paikan päällä, etänä tai hybridinä. Meillä on laaja kokemus saavutettavien työpajojen toteutuksesta, joten mahdollistamme myös eri tavoilla vammaisten henkilöiden osallistumisen kaikkiin toteutustapoihin.

Pienempi tai suurempi toteutus?

Erilaiset menetelmät sopivat erilaisiin kysymyksiin ja erilaisille osallistujaryhmille. Kansalaispaneeleja eli puntaroivia kansalaiskeskusteluja voidaan toteuttaa monella eri tavalla:

  • pienempien kysymysten kansalaislähtöiseen käsittelyyn Wisdom council-kansalaisraati, 15-20 osallistujaa ja kesto noin kaksi päivää. Hinta noin 10 000 euroa
  • suosituksen tuottaminen isolla joukolla rajatusta aiheesta? Tähän sopii deliberatiivinen World café, 30-50 osallistujaa, puolesta päivästä päivään. Hinta alkaen 5000 euroa
  • deliberatiivinen mielipiteenmittaus, 100 – 200 osallistujaa, kesto päivän tai etänä kaksi kertaa puoli päivää
  • tietylle kohderyhmälle kuten vammaisille henkilöille kohdennettu puntaroiva keskustelu, jonka tavoitteena on vahvistaa tämän usein ohitetun ryhmän ääntä? Tähän voisi sopia wisdom council tai deliberatiivinen World café.

Ota yhteyttä niin haarukoidaan olisiko jokin näistä toteutustavoista sopiva.

Miksi kannattaa valita meidät?

Osanan tiimi palaa innosta tehdä kansalaispaneeleja. Slackissa kun kysyy ketkä haluavat lähteä fasilitoimaan seuraavaa paneelia, niin viidessä minuutissa koko tiimi on ilmoittautunut.

Olemme erikoistuneet juuri tähän: yli 10 vuotta kokemusta kansalaispaneeleista ja erilaisista osallisuusprosesseista. Tunnemme alan tutkimusta, OECD:n suosituksia ja seuraamme uusimpia kehityskulkuja. Olemme olleet kirjoittamassa yhtä käsikirjaa ja useita artikkeleita:

Perustamme työmme alan kansainvälisten ammattilaisten järjestön, International Association of Public Participationin ydinarvoihin ja eettisiin periaatteisiin. Näin varmistamme ammatillisen etiikan toteutumisen ja uusimman tiedon hyödyntämisen.

Fasilitointiosaamisemme monimuotoisten ryhmien päätöksenteko- ja oppimisprosesseista sekä sovitteluista auttavat varmistamaan hankalien, tunteita sekä ristiriitoja herättävien aiheiden rakentavaan käsittelyn. Pääfasilitoijan tulee onnistuakseen ymmärtää puntaroivan demokratian periaatteet ja kansalaispaneelin prosessin eri osien yhteisvaikutukset onnistumiseen. Koulutamme myös tästä aiheesta ja olemme mukana eOppivan kurssilla Puntaroimalla parempaa demokratiaa.

Kokemusta monenlaisista puntaroivan demokratian keskusteluista

Suunnittelimme prosessin yhdessä Pirhan kanssa, koulutimme kansalaispaneelien suunnittelusta ja fasilitoinnista,valmistelimme oppimisprosessin Howspace-alustalla, perehdytimme Pirhan fasilitoijat sekä fasilitoimme yhdessä yhden läsnätyöpajan ja kaksi etätyöpajaa. Lue lisää Pirhan asukaspaneeleista.

Konsultoimme Jyväskylän asukaspaneelin suunnittelua, päättäjien sitouttamista, perehdytysmateriaalien toteutusta, Howspacen rakentamista, perehdytimme fasilitoijat, suunnittelimme ja johdimme fasilitoinnin. Lue lisää Jyväskylän asukaspaneelista.

Olimme mukana fasilitoimassa pienryhmää huumausainelainsäädännöstä ja polttoaineverostuksesta 2023 Deliberative polling® -menetelmällä etänä ja läsnä. Lue lisää kansalaisparlamentista.

Olimme mukana fasilitoimassa turvallisuuskahvilaa hybridiuhista kyseessä oli pienryhmä ja deliberatiivinen World café -menetelmä. Lue lisää turvallisuuskahviloista.

Suunnittelimme ja fasilitoimme Helsingin pysäköintiraati pysäköintipolitiikasta 2013 prosessin työpajat Wisdom council -mallilla. Kirjoitimme Kaupunkilaisten raati -oppaan. Lue lisää kansalaisraadeista.

Lisäksi olemme kouluttaneet kansalaispaneelien fasilitointia  Åbo Akademissa, Vaasan yliopistossa vuodesta 2017 lähtien sekä Lahden alueen kirjastoille ja Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Harvoin ovat poliitikot mistään niin innoissaan kuin Pirhan tulevaisuus- ja strategiavaliokunta 25.4.2024 käsitellessään asukaspaneelia:

Asukaspaneelin julkilausuma ja sen esittely valiokunnassa otettiin innolla vastaan. Valiokunta suhtautuu hyvin positiivisesti tämäntyyppiseen kokeiluun osallistaa alueen asukkaat kehitystyöhön sekä myös julkilausumasta saatuihin tuloksiin. Valiokunta aikoo hyödyntää julkilausumasta saatuja tietoja muun muassa omassa mietintöprosessissaan.

Ennen kaikkea valiokunta toivoo, että asukaspaneelin julkilausumasta saatua arvokasta tietoa tullaan hyödyntämään muussakin päätöksenteossa, ja että julkilausuma tulisi viranhaltijoiden käyttöön. Valiokunta näkee, että tällaisessa työskentelytavassa on myös potentiaalia erilaisille variaatioille sekä mahdolliselle jatkokehittämiselle. Valiokunta toivoo, että tällaiseen työhön ja työskentelytapaan löytyisi Pirkanmaan hyvinvointialueella resursseja.

Valiokunnassa käytiin aiheesta vilkasta keskustelua, jossa nostettiin esiin muun muassa kiitokset rohkeasta ja innostavasta työskentelytavasta osallistaa asukkaat hyvinvointialueen kehittämiseen.

Jaa somessa: