Hyppää sisältöön

Miksi Osana?

Yhtiön tarkoituksena on auttaa ihmisiä yhdessä löytämään ratkaisuja kestävämmän yhteiskunnan ja ympäristön luomiseksi. (Osana yhteistä ratkaisua Oyn yhtiöjärjestys §3)

Vaatimattomuus on kuulemma hyve, mutta jouduimme hieman lipeämään tästä hyveestä kun Osanaa perustimme. Tekijöidensä näköinen siitä tuli.

Osanaa rakennetaan ensisijaisesti tarkoitus mielessä, tarkoitus ennen voittoa -periaatteella, itseohjautuvuuteen tukien. Voisipa sitä Teal-ajatteluksikin kutsua (lisää tealsuomi.fi). Tietysti yritystoimintaan liittyy aina raha, jota tarvitaan leipää varten, pelkillä tarralapuilla kun eivät fasilitaattorien ja konsulttienkaan lapset elä. Siis sori rakas asiakas, aivan ilmaiseksi emme voi auttaa.

Kuitenkaan euron kuvat silmissä emme avaa tietokonetta aamujunassa. Motivaattorinamme on suurempi tarkoitus: auttaa ihmisiä ja organisaatioita eteenpäin omilla poluillaan. Tämä tarkoituksen ensisijaisuus suorastaan potkii etsimään ratkaisuja, joilla voimme auttaa mahdollisimman monia asiakkaitamme.

Osallisuus – olla osana – on meille supervoima, jota kannattaa vaalia. Kun ihmisiä kuunnellaan ja kaikki tuntevat olevansa täysipainoisesti mukana, muu sujuu paljon vähemmälle tuskalla. Tämän ei pitäisi olla mikään iso uutinen, katsos kun tutkijat ovat todenneet tämän jo vuosikymmeniä sitten. Tässä hetkessä kuitenkin osana ollaan kovin vähän, ja sen vuoksi menetetään tähtitieteellisen paljon potentiaalia.

Ihmisillä on valtavasti annettavaa, mutta jos ääntään ei saa kuuluviin, päätöksiin ja keskusteluihin ei pääse mukaan ja kabinetin ovet pysyvät lukossa, niin vaikea kenenkään silloin on antaa parastaan. Tämän me haluamme muuttaa. Autamme löytämään tavat ottaa ihmiset mukaan antamaan parastaan. Sitä kautta syntyy hyvää ja maailma on rahtusen parempi paikka. Vai mitä?

Asiakkaitamme löytyy sieltä, missä osallisuus ja yhteiskunnallinen hyvä ovat tärkeitä. Tähän joukkoon kuuluvat itsestään selvästi järjestöt ja yhdistykset sekä kunnat, kaupungit ja maakunnat (huom. jos Sote). Myös monet osuuskunnat ja yhteiskunnalliset yritykset voivat hyötyä erityisosaamisestamme.

Tulevaisuuteen katsoen me uskomme vahvasti, että osallisuus on voimavara, jonka mahtia ei pääse yksikään organisaatio karkuun. Joten sinä, joka luet tätä siellä jättiyrityksen konttorissa, tartu vain siihen puhelimeen ja pistä soittaen tännepäin. Olet päässyt jäljille, osallisuutta teilläkin tarvitaan, vaikka talousjohtajanne ei siihen uskokaan. Kyllä hänellekin vielä valkenee, että torppariaika meni jo.

Parhaissa tarinoissa aluksi kootaan tehtävän saava jengi. Meillä iskujoukkoon kuuluu nyt kolme plus muutamia kiinnostuneita. Lari Karreinen (karreinen.org) on fasilitoinut ammatikseen viiden vuoden ajan. Siihen muuten mahtuu aika monta työpajaa. Allekirjoittanut perusti järjestövalmennukseen erikoistuneen Eetanetin kymmenen vuotta sitten, ja niistä päivistä asti olen jeesinyt asiakkaita muun muassa strategiaprosessien ja palveluiden kanssa. Kolmas muskettisoturi on Emilia Osmala, jonka vankka vapaaehtoisjohtamisen kokemus täydentää kokonaisuuden.

Tästä startataan, mutta tähän se ei jää. Jotta voimme auttaa asiakkaita parhaalla tavalla tarvitsemme joukkoomme ihmisiä, joilla on erityisosaamista ja jotka haluavat jakaa sitä eteenpäin: kouluttajia, valmentajia, fasilitaattoreita, konsultteja, palvelumuotoilijoita jne. Tavoitteeksi on asetettu, että vuoden päästä meitä on tuplamäärä.

Laatu tulee kuitenkin määrän edellä. Jokainen Osana 1) jakaa perustarkoituksemme, 2) hänellä on annettavaa asiakkaille (ts. kovaa tietotaitoa ryyditettynä hyvällä asenteella) 3) myös antaa jotain hyvää Osanan yhteisölle. Kolme kelpo kriteeriä. Toimintamalli on viritetty joustavaksi: voi tehdä keikan silloin tällöin, olla osapäiväisesti tai täysipäiväisesti, voi ottaa rahan palkkana tai laskuttaa yrityksen kautta. Rakenne ei ole este hyvän osaamisen jakamiselle. (Jos kiinnostuit, laitahan viestiä tai soita).

Tätä kaikkea on Osana. Tarinan ekoilla sivuilla mennään, mutta pysy ystävä herkeämättä linjoilla: seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja tilaa uutiskirje. Kerromme näissä joukkotiedotusvälineissä tuoreimmat kuulumiset. Lupaan, että teemme hyviä hommia ja lupaan, että kerromme niistä sinulle. Ollaan yhteyksissä!

– Petri

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa