Hyppää sisältöön

Miten järjestää näkövammaisille saavutettava etätyöpaja?

Järjestimme Emilia Osmalan kanssa etätyöpajan, jossa osallistujissa oli useita näkövammaisia, lukihäiriöisiä ja maahanmuuttajia. Aistirajoitteiset eivät ole ryhmä, joka ei voisi osallistua etätilaisuuksiin. Se vaatii vähän enemmän suunnittelua ja jaamme tässä parhaat vinkkimme saavutettavan etätyöpajan järjestämiseen. 

Suunnittelun periaatteet

Saavutettavan etätyöpajan fasilitoinnissa korostuvat suunnittelun periaatteet, joilla käytännön toimenpiteet valitaan. Tärkeimpänä tässä oli design for all -periaate. Kun suunnitelemme prosessin, joka toimii kaikille, niin ei sen kummallisempia kommervenkkejä tarvita. Jokainsen kohdan mietimme läpi, että miten se toimii eri osallistujien kannalta.

Lisäksi tukeuduimme alan kansainvälisten ammattilaisten, International Association of Public Participationin (IAP2) ydinarvojen kohtiin viisi ja kuusi:

5. Julkisessa osallisuustyössä kysytään osallisilta miten he haluavat osallistua

6. Tarjotaan osallisille heidän tarvitsemansa tieto ymmärrettävässä ja helposti saatavilla olevassa muodossa

Tässä huomataan, että fasilitointi ei ole pelkkiä menetelmiä tai prosesseja. Vaativammissa tilanteissa olennaista ovat periaatteet, joiden pohjalta menetelmät valitaan ja prosessit suunnitellaan.

Ennen työpajaa

  •  Kysytään etukäteen onnistuuko Teamsin käyttö osallistujilta. Henkilökohtainen yhteys heihin, jotka kaipaavat tukea
  • Tekniikan testaus ja harjoittelu niiden osallistujien kanssa, jotka sitä tarvitsivat
  • Tilaisuuden ohjeet sähköpostitse etukäteen lukuohjelmille saavutettavassa muodossa

Työpajan aikana

  • Käydään läpi ketä tilaisuudessa on paikalla
  • Lämpimän ja turvallisen ilmapiirin luominen: puhutaan auki tekniset ongelmat. Rohkaistaan osallistujia pyytämään apua ja tarjoamaan sitä toisilleen.
  • Tilaisuuden aikana kaikki sisältö ja ohjeet käydään suullisesti läpi. Tässä olisimme voineet vielä parantaa näyttämällä ohjeet tekstinä ja kuvina, jolloin lukivaikeuksiset ehkä hahmottaisivat asian paremmin
  • Puheenvuoroa voi pyytää monella eri tavalla: Teamsin kädennosto -toiminnolla, chatissa, heiluttamalla kättä kameran edessä tai hihkaisemalla nimensä
  • Yhteiskeskustelussa käytetään kierroksia
  • Kerrotaan, kun siirretään osallistujat pienryhmään. (Tässä Teamsin automaattiset huoneet oli 10+)
  • Pienryhmässä on fasilitoija, joka kysyy kysymykset ääneen ja jakaa puheenvuorot nimeltä mainiten
  • Fasilitoija kirjaa sekä lukee ääneen, mitä kirjasi ylös

Teams saavutettavan työpajan yhteyssovelluksena

Teamsin käyttö koettiin helpoksi. Vaikka olimme ohjeistaneet osallistujia päivittämään Teamsin uusimpaan versioon ja liittymään tietokoneella, niin osalla oli vanha versio ja osa käytti kännykkää. Yhtä osallistujaa emme tästä syystä pystyneet siirtämään ryhmätiloihin, joten hänen ryhmänsä jätettiin pääkokoukseen.

Ainoa harmi meille fasilitaattoreina oli, että yksi osallistuja tippui huoneesta, emmekä pystyneet siirtämään häntä takaisin huoneeseen.

Kun osallistuja liittyy takaisin kokoukseen, näkymä on kuin julkaisun kuvassa. Osallistujan tulee siirtyä huoneeseen itse. Jos osallistuja ei voi klikata punaisella ympyröityä nappulaa, et voi ylläpitäjänä siirtää häntä huoneeseen väkisin.

Tässä työpajassa ryhmätilasta pudonnut osallistuja oli kännykällä, jossa liity ryhmähuoneisiin -nappi on vieläkin heikommin nähtävissä. Kun kyseinen osallistuja oli näkövammainen, niin sitä nappia ei vain löytynyt Teams-sovelluksesta. Pystyimme vain näkemään kännykän kameran kautta näyttää selaavan sormen. Kokeilimme tätä Teamsin Android-sovelluksella ja siinä ryhmätilaan liittymisnappi ei aina näkynyt meillekään.

Tilanne ratkaistiin sillä, että meillä oli päähuoneessa yksi ryhmä, niin tämä osallistuja liittyi siihen.

Miten meni?

Palautteeseen vastanneista 100% koki tulleensa kuulluksi ja kertoi osallistumisen olleen helppoa. Fasilitaattoreiden ja järjestäjien fiilis onnistuneen työpajan jälkeen oli mahtava!

Oletko sinä järjestämässä saavutettavaa etätilaisuutta?

Oletko järjestämässä työpajaa tai kehittämisprosessia, jossa saavutettavuus on keskeistä? Meille on tärkeää, että kaikki voivat olla osana. Autamme mielellämme niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.  Ota yhteyttä emilia at osana.fi tai lari at osana.fi. 

Haluatko nähdä tarkemmin, miten sen teimme?

Lataa tästä työpajarunko ja suunnitteluperiaatteet

Saat:

  • työpajan ohjelma 10 minuutin tarkkuudella 
  • saavutettavien työpajojen suunnitteluperiaatteet
  • ohjeistus pienryhmän työskentelyyn ja esittäytymiseen 
  • toimintaohjeet teknisiin ongelmiin, kameran käyttöön jne

Voit käyttää näitä omissa työpajoissasi ja näitä saa lainata, kunhan mainitset meidät lähteenä (CC-BY-40).

Lisätietoa saavutettavien työpajojen järjestämiseen:

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa